Wiadomości

06 czerwca 2011 12:00 | Wiadomości

„Dziedzictwo Kulinarne Południowej Wielkopolski”

28 maja 2011 r. w Dobrzycy na terenie Muzeum Ziemiaństwa miała miejsce II edycja konkursu „Dziedzictwo Kulinarne Południowej Wielkopolski”. Rywalizowały ze sobą przedstawicielki 24 Kół Gospodyń Wiejskich z siedmiu powiatów. Degustowano żurek, żeberka w piwie, grochówkę, flaki, wędliny. Pierwsze miejsce  w konkursie zdobyły Panie z KGW Gołuchów, przygotowując udziec wieprzowy z kaszą, drugie miejsce za pyzy drożdżowe wywalczyły Panie z KGW Szczytniki, a trzecie KGW Sławoszew za „kiełbasę pod wekiem”. Przyznano również nagrodę publiczności – żurek przygotowały Panie z KGW Trzebinia. Dla gości przygotowano degustację oraz kulinarne konkursy.

KGW Gołuchów reprezentowały: Maria Kantczak, Józefa Jarmuż, Halina Jędrzejak i Wanda Szwedziak.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Zdjęcia:

Przeczytano: 2298 razy.

Wydrukuj

Do góry