Biblioteka - Aktualności

18 października 2018 08:15 | Biblioteka - Aktualności

Warsztaty „Kulinaria regionu” oraz wykonywania tradycyjnych ludowych pająków w ramach projektu „Jesienne turskie spotkania z tradycją i folklorem”

W czasie ostatnich tygodni liczna grupa zainteresowanych, którzy zechcieli rozwijać swoje pasje i zamiłowania, związane z folklorem i kulturą ludową, wzięła udział w realizowanych w ramach projektu „Jesienne turskie spotkania z tradycją i folklorem”: kulinarnych warsztatach praktycznych zatytułowanych „Kulinaria regionu”, które poprowadziła pani Ewelina Fajka oraz rękodzielniczych warsztatach wykonywania tradycyjnych pająków (ludowych ozdób wnętrz mieszkalnych) prowadzonych przez wielkopolskiego twórcę ludowego, słomkarkę i grzebieniarkę panią Mariannę Filipiak. Podczas warsztatów kulinarnych, ich uczestnicy najpierw poznali typowe potrawy kuchni regionalnej, a po wyborze najciekawszych przepisów kulinarnych, wspólnie przygotowywali najbardziej popularne w naszym regionie potrawy i wypieki. Natomiast w czasie warsztatów tradycyjnych pająków, czyli ludowych ozdób wnętrz mieszkalnych wieszanych dawniej na środku izby, najpierw  wykonywano te ozdoby ze słomy, a następnie ozdabiano je za pomocą bibuły, włóczki oraz kolorowych materiałów. 

Warsztaty oraz ich organizację dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura – Interwencje 2018. EtnoPolska.

Zdjęcia:

Przeczytano: 610 razy.

Wydrukuj

Do góry